Французите влизат без карантина във Великобритания

Великобритания е силно засегната от пандемията със 130 000 смъртни случая

Свят
11:40 - 05 Август 2021
2722
Французите влизат без карантина във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще облекчи правилата, изискващи пристигащите от Франция да бъдат поставени под карантина, дори ако те са напълно ваксинирани, предаде АФП. Промяната ще влезе в сила в 4:00 сутринта в неделя.

Правителството миналия месец облекчи правилата, за да позволи на хора от определени страни, напълно изтъркани с ваксина, одобрена от регулаторните органи в САЩ и Европейския съюз, да влязат, без да се налага да се самоизолират.

Пристигащите от Франция обаче бяха изключение. Париж нарече този ход "дискриминационен", въпреки че в края на юли всички департаменти бяха в червено. .

Австрия, Германия, Словения, Словакия, Латвия, Румъния и Норвегия са добавени към зеления списък. Пътуващите трябва да правят само тестове за Covid-19 преди и след влизане в Англия, независимо от техния ваксинален статус, но не трябва да се самоизолират.

Междувременно Грузия, Мексико и френските територии в Индийския океан ще бъдат преместени в червения списък.

"Ние се ангажираме да осигурим безопасно международното пътуване", заяви британският транспортен министър Грант Шапс в изявление. Въпреки че трябва да бъдем предпазливи, днешните промени отварят редица различни ваканционни дестинации по целия свят, което е добра новина както за сектора, така и за пътуващите."

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия определят свои собствени мерки.

Великобритания е силно засегната от пандемията на коронавирус със 130 000 смъртни случая в рамките на 28 дни след положителен тест от началото на огнището.

Но правителството постепенно облекчава ограниченията, тъй като броят на ваксинациите се увеличава, а намалява броят на приетите в болница с Covid. Около 88.7 % от всички пълнолетни вече са получили първа доза, а 73.2 % две дози, според последните данни на правителството.