Франки Запата прекоси Ламанша с летящия си флайборд (СНИМКИ)

Актуални новини
11:11 - 04 Август 2019 (обновена)
4487
Франки Запата прекоси Ламанша с летящия си флайборд (СНИМКИ)

Френският изобретател Франки Запата успя да прелети Ламанша днес с летящата си платформа "Флайборд еър", предадоха световните агенции. Това е вторият опит на Запата. Първият бе направен на 25 юли - точно 110 години, след като френският авиатор Луи Блерио става първият пилот, прелетял водната ивица между Франция и Великобритания.


Франки Запата излетя от Сангат, Франция, в 8 часа и 15 минути местно време, аплодиран от свои почитатели. Около 24 минути по-късно, успешно преодолял разстоянието от 35 километра, изобретателят кацна в Сейнт Маргарет Бей в близост до Дувър, Великобритания. По време на полета французинът се придържаше на около 15-20 метра над водната повърхност. 


По средата на маршрута Запата презареди с керосин на специална платформа, монтирана върху кораб. Тъй като при предишния му опит именно кацането за презареждане се оказа проблемно, този път платформата и корабът бяха по-големи. За разлика от предния път, когато отказаха поради съображения за сигурност, сега френските морски власти дадоха разрешение корабът да остане в териториални води.


Малката летяща платформа, разработвана от Франки Запата в продължение на три години, има пет реактивни двигателя. Изобретателят носи горивото в раница на гърба си. Съоръжението "Флайборд еър" може да развива скорост до 195 километра в час и да се издига на височина до 3-3,5 километра. В режим на дистанционно управление скоростта му достига 400 км в час.


Французинът се подготвя за полета над Ламанша през изминалата половин година. Франки Запата сподели, че се е вдъхновил за начинанието си от Луи Блерио, който на 25 юли 1909 г. става първият пилот, прелетял над протока. Блерио успява да измине разстоянието от 37 километра за 37 минути. 



Запата държи рекорда на Гинес за най-отдалечен полет с ховърборд с 2,2-километровото си "пътешествие" над Средиземно море през април 2016 г. Този път представител на Книгата на рекордите на Гинес не е присъствал на опита на изобретателя да прекоси Ламанша. Въпреки това, ако начинанието му покрива изискванията, може да му бъде присъден нов рекорд.