Франко Неро идва във Варна за кино фестивала „Любовта е лудост“

Момчил Карамитев е председател на журито, което ще оценява филмите, които се борят за приза "Златна Афродита"

Култура
12:26 - 01 Август 2024
1019
Франко Неро идва във Варна за кино фестивала „Любовта е лудост“

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ ще се проведе от 23 август до 1 септември във Варна, съобщават организаторите. Това е неговото 32-ро издание. За наградата „Златна Афродита“ ще се борят 12 филма, които ще бъдат оценявани от тричленно международно жури с председател режисьорът Момчил Карамитев.

Специален гост на тазгодишното издание на „Любовта е лудост“ ще бъде италианският актьор Франко Неро. Срещата с него е на 24 август от 17 часа във ФКЦ, а веднага след това ще бъде прожектиран най-новият му филм „Щастливи дни“.

Откриването на фестивала е с италианския филм „Все още има утре”, който участва в конкурсната програма. Лентата печели националната филмова награда „Давид на Донатело“ в пет от основните категории, сред които за най-добър филм, режисура, оригинален сценарий и главна женска роля.

Режисьорът Момчил Карамитев е председател на международното жури, което ще оценява филмите, които се борят за статуетката "Златната Афродита"

В конкурсната програма са още българският филм „Край реката“ и полският „Празник на огъня“, чийто режисьор Кинга Дембска ще гостува на форума във Варна. Публиката ще се срещне и със създателите на унгарския филм „Някои птици” - режисьора Даниел Хевер и сценаристката Жанет Кертес.

В „Любовта е лудост“ тази година са селектирани продукции, взели участие в големи световни кинофестивали. Сред тях е „Синове”, който бе в основния конкурс в Кан тази година. Във Варна идват и два филма от тазгодишния фестивал Берлинале - „От Хилде, с любов”, който бе в официалната конкурсна програма, и „Любимата ми торта”, отличен с наградата на международната филмова критика. Зрителите ще видят и заглавие от състезателната програма на миналогодишния кинофестивал във Венеция - „Извън сезона“. 

В конкурсната програма са още „Моят чудесен непознат“, „Любовна лодка”, „Семейство” и френският филм „Сбогом, Буенос Айрес”.  

Тазгодишната визия на „Любовта е лудост“ е нова и цели да обърне погледа ни навътре към себе си като се потопим в историите на героите от филмите, които ще бъдат прожектирани по време на 32-рото издание. 

Закриването на официалната програма ще бъде на 30 август с филма „Болеро“.

Организаторите на фестивала споделят, че тазгодишната визия на „Любовта е лудост“ целѝ да обърне погледа ни навътре към себе си. Как?! Като се потопим в историите на героите от филмите, които ще бъдат прожектирани по време на 32-то издание.

Когато се огледаме в постъпките, поведението, изборите им… Аз бях ли такъв? А искам ли да бъда? Аз преживях ли това? А мога ли да го преживея? Аз осъдих ли избор? А мен има ли за какво да ме осъдят?

Историите на другите могат да бъдат наше огледало. Могат да ни помогнат да видим по-ясно тъмното и светлото в себе си.

„А ако имате смелост и си позволите да потънете по-дълбоко, погледнете се не чрез другите, огледайте се (в) себе си!“, призовават организаторите на фестивала.