Франс Тимерманс напуска Европейската комисия

ЕС
14:25 - 20 Юли 2023
1587
Франс Тимерманс напуска Европейската комисия

Франс Тимерманс ще напусне Европейската комисия, за да се кандидатира за лидер на обединените "Партия на труда" и "Зелени леви" на парламентарните избори в Нидерландия през ноември, съобщава "Ройтерс".

Тимерманс, който е член на нидерландската Партия на труда, вече е уведомил ЕК за решението си.

Двете партии решиха да обединят усилията си на вота на 22 ноември в опит да пресекат спада в подкрепата за левите формации.

Очаква се нидерландският политик да обяви кандидатурата си в Маастрихт по-късно днес.

62-годишният Тимерманс е заместник-председател на Европейската комисия и отговаря за Зелената сделка на ЕС - широкообхватен пакет от политики относно изменението на климата и околната среда.

Той също така е добре позната фигура в Нидерландия, след като е бил външен министър в периода 2012-2014 г. в предишния кабинет на премиера в оставка Марк Рюте.

Тимерманс бе сочен за основен кандидат за лидер на нидерландските партии след кампанията му за европейските социалдемократи на европейските избори през 2019 г., която мнозина сметнаха за успешна.

Той владее английски, немски, френски, италиански и руски език в допълнение към родния си нидерландски и е считан за умел преговарящ по време на международни преговори за климата. Оттеглянето му от политиката на ЕС ще предизвика сътресения.

Предстои да стане ясно колко добре Тимерманс може да се представи в политиката в Нидерландия, но социологическо проучване, публикувано днес, показва, че 39% от избирателите в страната му имат доверие да оглави следващото правителство.