Френска баба откри над печката си картина за 6 млн. евро

Новини
13:00 - 25 Септември 2019
15854
Френска баба откри над печката си картина за 6 млн. евро

Когато възрастна французойка решила да разбере цената на „старата икона“, която виси над печката й, се оказа, че става дума за изгубен шедьовър от Проторенесанса. Неин автор е флорентинският художник Чимабуе, живял през XIII век, сигурни са експертите.

Картината „Осмиването на Христос“ е част от серия от осем творби, изобразяващи „Страстите Христови“ и „Разпятието“.

Няма съмнение относно автентичността на намереното произведение на изкуството, заяви авторитетният френски арт критик Ерик Тюркин. "Картината е рисувана със същата ръка", цитират думите му „Фигаро“ и The Art Newspaper. Сега картината се анализира чрез инфрачервено лъчение.

Така най-накрая трябва да бъде потвърдена принадлежността й към серията на Чимабуе, датираща от 1280-те - ерата на Проторенесанса, предшестваща ранния Ренесанс.

„Осмиването на Христос“ бе открита в град Компиен в Северна Франция, близо до Париж. Картината висеше точно над печката в къщата на възрастна жена, която вярваше, че става дума за религиозна икона.

Шедьовърът от XIII век ще бъде обявен за търг на аукцион, който ще се проведе във Франция на 27 октомври. Очаква се цената му да достигне 6 милиона евро.

Работата на Чимабуе, известен още като Чени ди Пепо, е вдъхновена от византийското изкуство и изпълнена върху дървени плоскости със златен фон.

Както отбеляза изкуствоведът Ерик Тюркин, дървото, върху което е нарисувана картината, е проядено от ларвите на бръмбара-дървояд - точно както останалите известни картини на Чимабуе. Две от тях се съхраняват в Националната галерия в Лондон и Музея Frick Collection в Ню Йорк.