Френски отбранителни концерни изнасят производство в Украйна

Украйна
12:24 - 08 Март 2024
1201
Френски отбранителни концерни изнасят производство в Украйна

Франция планира да поиска от някои от нейните производители на оръжия да произвеждат така необходимото военно оборудване директно на украинска земя, за да помогнат на страната във войната й срещу Русия, каза в петък министърът на отбраната Себастиен Лекорню, цитиран от Ройтерс.

"Три френски компании ще създадат партньорства с украински компании, по-специално в секторите на безпилотните самолети и наземното оборудване, за да произвеждат резервни части на украинска земя, а може би и боеприпаси в бъдеще", каза той.

"Идеята е първите производствени единици да заработят това лято", добави Лекорню.

Той намекна, че участващите компании ще включват производителя на танкове KNDS, холдинговата структура, формирана от френската Nexter и германската Krauss-Maffei-Wegmann.

На 6 март "Чехословашката група" (CSG), един от най-големите производители на боеприпаси в Европа, обяви, че иска да инвестира стотици милиони евро в Украйна чрез съвместни предприятия, за да повиши отбранителния капацитет на страната. Това заяви в сряда собственикът на CSG Михал Стрнад, цитиран от Ройтерс.

Германският отбранителен концерн Rheinmetall съобщи, че ще построи завод за производство на боеприпаси в Украйна. Компанията е подписала меморандум за това по време на Мюнхенската конференция по сигурността.