Френският главен готвач Александър Куйон получи три звезди на „Мишлен“
Александър Куйон, главен готвач на ресторант „Ла Марин“ в Ноармутие на атлантическото крайбрежие на Франция, получи на церемония в Страсбург три звезди от известния кулинарен справочник „Мишлен“ в новата френска селекция, предаде Франс прес, позовавайки се на организаторите.
Куйон, предлагащ в ресторанта си морска и вегетарианска кухня, е единственият, който получава повишение до най-високото отличие в изданието за 2023 г. С това броят на френските главни готвачи с три звезди на „Мишлен“ става 29 срещу 31 миналата година, след понижението на Ги Савоа и Кристофър Кутансо и затварянето на ресторанта на Кристоф Баки.
Роденият в Сенегал (Дакар) Александър Куйон поема семейния сезонен ресторант през 1999 г. и заедно със съпругата си Селин го превръща в гурме ресторант, предлагащ местни продукти. Рибата идва директно от пристанището, разположено срещу заведението, а зеленчуците - от собствената градина на 47-годишния кулинар.
Александър Куйон получава първата си звезда на „Мишлен“ през 2007 г., а втората - шест години по-късно.