Френският парламент не прие коронапаспорта на Макрон

Опозиционните партии разкритикуваха законопроекта като дискриминационен

Свят
12:36 - 12 Май 2021
2228
Френският парламент не прие коронапаспорта на Макрон

Френските депутати отхвърлиха планираната "здравна карта", удостоверяваща дали дадено лице е ваксинирано срещу коронавируса. Това беше ключова част от плана на президента на страната Еманюел Макрон за прекратяване на месеците на болезнени ограничения.

Опозиционните партии разкритикуваха законопроекта като дискриминационен, не на последно място, защото милиони хора тепърва ще бъдат имунизирани.

Партията на Макрон не успя да събере подкрепата на Мо Дем - центристка партия, която обикновено е естествен съюзник. Законодателите поискаха по-точни детайли за това как ще се използва здравната карта, като заявиха, че правителството всъщност иска "празен чек".

В крайна сметка законопроектът беше отхвърлен със 108 гласа "против" и 103 "за" в долната камара на френския парламент.

"Нямаше диалог и нямаше изслушване на опасенията", заяви депутатът от Мо Дем Филип Латомбе.

Пропускът първоначално трябваше да бъде използван за разрешаване на пътувания извън Франция за хора, които са ваксинирани срещу коронавирус, имат скорошен отрицателен тест или тест, показващ прекарана инфекция с коронавирус. Този документ би бил в синхрон със "зеления сертификат", който ЕС се надява да въведе през следващия месец, за да улесни пътуванията през летните ваканции. Планът за френския е той да е електронен, базиран на приложението TousAntiCOVID, като въпросът е с достъпността до QR кода, показващ, че си ваксиниран, преболедувал или с отрицателен тест. Като си ваксиниран, ти се издава сертификат (като в България), но трябва да сканираш QR кода, който идва със сертификата, в TousAntiCOVID.