Френското правителство на извънредна среща заради ръста на COVID болните

През уикенда, Франция за първи път отчете над 100 000 новозаразени за един ден

ЕС
20:16 - 27 Декември 2021
3132
Френското правителство на извънредна среща заради ръста на COVID болните

Франция свика извънредна среща на правителството. Повод е резкият скок на броя заразени с коронавирус в страната. Въпреки нежеланието на французите, медиите прогнозират, че до няколко часа президентът Макрон ще обяви нов набор забрани.

Заради вируса продължават и проблемите с полетите по целия свят.   

„Знаем, че случаите се увеличават, но не им обръщаме толкова внимание както преди. Опитваме се да живеем нормално. Разбира се, спазваме здравните мерки”, сподели Шайма Форе, жителка на Париж.

Но през уикенда, Франция за първи път отчете над 100 000 новозаразени за един ден. За всички стана ясно, че ново затягане на мерките няма да може да бъде избегнато.

„За съжаление, дори по време на празниците, когато се съобщават по-малко случаи, техният брой расте. Това наблюдаваме във всички възрастови групи. Очаквам да видим отражение в броя на хоспитализираните до седмица или 10 дни", обясни Доминик Костаглиола, епидемиолог и съветник на правителството.

Разпространението на болестта не се отразява само на тези, които имат нужда от болнична помощ. Практически всички сфери на икономиката са засегнати, дори да не става дума за работници на първа линия.

„С такива нива на заразяване, натискът е върху всички. Ще стигнем до момент, в който един милион или милион и половина души на ден, ще трябва да се самоизолират”, каза Джилали Анаме, ръководител на интензивно отделение в болница.

В потвърждение на това и след празничния уикенд продължава хаоса по летищата в Съединените щати, Азия и Европа. Само днес бяха отменени над 2000 полета, с което общият им брой за последните 3 дни надхвърли 8 хиляди. Основният проблем е липсата на екипажи за самолетите. В редица държави пилоти и кабинен екипаж са в изолация, заради положителни проби за коронавирус или контакти със заразени колеги и роднини. Това остави стотици хиляди пътници по летищата, без ясна идея за алтернативен транспорт.