Френското правителство няма да отстъпи от пенсионната реформа

Министрите твърдят, че през следващите години пенсионната система ще изпадне в дефицит

ЕС
16:23 - 23 Януари 2023
1359
Френското правителство няма да отстъпи от пенсионната реформа

Правителството на Франция даде днес ход на остро оспорвания план за пенсионна реформа, който предвижда увеличаване на пенсионната възраст до 64 години.

"Ако се върнем назад по тази точка (за увеличаване на възрастта), това би означавало да се откажем от възстановяването на баланса в системата", заяви министърът на труда Оливие Дюсопт след представянето на законороекта на заседание на кабинета, което е последната стъпка преди влизането му в парламентарния дебат.

Освен постепенното увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 години сега до 64 години до 2030 г., законопроектът ще увеличи от сегашните 42 на 43 минималния брой години за осигуровки, които хората трябва да внасят в системата, за да получат пълна пенсия, пише АФП.

Дюсопт заяви, че правителството "не е съгласно със синдикатите", които бяха начело на масовоте протести в четвъртък, 19 януари, когато над 1,1 млн. души излязоха по улиците срещу пенсионната реформа. Профсъюзите се подготвят за нов стачен ден на 31 януари, като предупреждават, че са готови да засилят още повече действията си, ако правителството не отстъпи.

Министрите твърдят, че през следващите години пенсионната система ще изпадне в дефицит за милиарди и че трябва да се намерят икономии, за да се избегнат скъпоструващите добавки от общото данъчно облагане. Сега министрите трябва да прокарат реформата в парламента, където са изправени пред решителна опозиция, особено от страна на левицата.

Франсоа Руфин, водещ депутат от лявата партия "Непреклонна Франция", заяви в неделя пред телевизионния канал France 3, че групата му ще предложи "твърда опозиция, която ще ни позволи да разглобим текста и лъжите на правителството парче по парче". Той настоя, че президентът Еманюел Макрон "не прави тази реформа по икономически причини - за него това е начин да подпечата властта си".

Самият Макрон отново настоя в неделя, че пенсионната реформа е била част от програмата му на изборите миналата година, на които той спечели втори президентски мандат.

Подкрепата за пенсионните промени изглежда крехка в лявото крило на парламентарната група на Макрон и в по-малките съюзнически партии, като миналата седмица бившият министър Барбара Помпили заяви, че "на този етап не може да гласува за реформата".