Френското шампанско с рекордни продажби през 2021 г.

Ръстът бил толкова голям и неочакван, че даже имало сривове във веригата за доставки

Новини
12:03 - 21 Декември 2021
1343
Френското шампанско с рекордни продажби през 2021 г.

Френските производители на шампанско се готвят да вдигнат наздравица за рекордните си годишни продажби, пише Ройтерс.

"Очаква се продажбите през 2021 г. да достигнат 5,5 млрд. евро, което е над предишния връх от 5 млрд. евро преди две години. Ръстът беше толкова голям и неочакван, че даже имахме сривове във веригата за доставки", заяви Жан-Мари Бариер, президент на групата на производителите на шампанско UMC.

Бързането да се насладят отново на прочутото пенливо вино може да остави някои любители на шампанското без достатъчно продукти по време на празничния период в края на годината.

Според данни за търговията на дребно още в началото на ноември шампанското е сред стоките във френските супермаркети, от които е имало най-сериозен недостиг.

Проблемите обаче са основно в доставките, а не в липса на продукти, тъй като производителите на шампанско разполагат с големи резерви. Натискът върху наличностите е допринесъл за впечатляващите продажби през 2021 г., като някои производители са преразгледали цените нагоре през годината.

Съживяването на търсенето на френско шампанско е част от по-широк икономически подем. Сега обаче от индустрията се опасяват, че новият вариант Омикрон на коронавируса може да доведе до още по-строги масови мерки и догодина бизнесът им отново да бъде засегнат.