Фронтекс е заподозряна в незаконно гонене на мигранти, участвал е и БГ кораб

Неправителствени организации многократно са обвинявали агенцията, че не спазва правата на бежанците

ЕС
22:55 - 23 Май 2024
9934
Фронтекс е заподозряна в незаконно гонене на мигранти, участвал е и БГ кораб

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи, че проверява твърдения за незаконно изтласкване на мигранти във водите на Егейско море между Турция и Гърция, като в един от случаите сe предполага, че е замесен и български кораб от състава на силите ѝ, предаде ДПА.

Фронтекс, чието седалище е във Варшава, заяви, че приема изключително сериозно подобни обвинения и че е започнала две отделни разследвания по случаите, за които се отнасят твърденията. Информацията за тях публикуваха двете германските обществени радиа Ен Де Ер и Ве Де Ер. Агенцията отказа да предостави повече подробности, докато не приключи проверката.

Според германските медии в единия от случаите съществува видеоклип, на кадрите от който се виждат маскирани мъже на борда на кораб, който е на гръцката брегова охрана и през януари тази година се приближава към надуваема лодка, в която има 30 души. Мъжете заплашват пътниците в лодката с пръти. На заден план се вижда и кораб на литовската брегова охрана, който е бил разположен в Егейско море от Фронтекс.

Съобщава се, че лодката по-късно била задържана в турски териториални води от турската брегова охрана.

Според медиите вторият случай е от февруари. Съобщава се, че 30 души на борда на надуваема лодка в Егейско море подали сигнал за помощ, докато в района се намирали други кораби.

Сред тях имало и плавателен съд на българската брегова охрана, който бил част от състава на мисията на Фронтекс. По думите на очевидци гръцки служители принудили лодката да се върне в турски води.

Неправителствени организации многократно са обвинявали Фронтекс, че не спазва правата на мигрантите, отбелязва ДПА.