Фурнаджийската лопата Минеков през 2016 г.: Министърът на културата да остави БНТ на мира!

Едно време
17:40 - 08 Юни 2021
5925
Фурнаджийската лопата Минеков през 2016 г.: Министърът на културата да остави БНТ на мира!

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков съвсем не винаги е бил толкова критичен към БНТ, както може да си помислите покрай актуалната му война с Емил Кошлуков. Тъкмо напротив - докато беше виден опозиционер, скулпторът здраво бранеше "Сан Стефано" 29 от политически намеси. Lupa.bg припомня смешно-жалкия парадокс как преди да се облажи с пост, Минеков с голи гърди защитаваше телевизията именно от... министъра на културата.

В горещото лято на 2016-а година Велислав излезе на битка със стария си враг Вежди Рашидов заради разразилия се скандал с публичния натиск на министъра към журналиста Георги Ангелов и отношението му към обществените медии. Тогава Веждичката напомни на журналиста, че държавата му плаща заплатата. На същата тема за свободата на словото потомственият скулптор успя да се скара дори с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, и то в ефир.

"Този каруцарски език, това ли представлява министърът на културата?", заяви тогава Минеков в лицето на историка.

Георги Ангелов беше ябълката на раздора между Минеков и Рашидов през 2016-а г.

След размяна на няколко остри реплики и Димитров, който защитава Рашидов, също изпусна нервите си: "Сега ще използвам и аз лош език. Не очаквах, че си на такова ниско равнище и, казано честно - не знаех, че си такъв задник. Задник си."

Професор Минеков е известен с готовността си да се нахвърля критично към различни опоненти, а после бързо-бързо да се извърта на 180 градуса.

Странният му активизъм дори му спечели номинация за "Човек на годината" през 2011 г. Ето и точни доводи, с които той бива предложен. "Скулпторът проф. Велислав Минеков предотврати връчването на наложеното от властта в лицето на министъра на културата Вежди Рашидов звание "Почетен член на СБХ" на министър-председателя Бойко Борисов.

С отворено писмо до медиите Минеков информира обществеността, че решението за номинацията на премиера е взето след натиск и изрично настояване от министъра на културата и последвало странно и "спешно" допитване по телефона на част от УС на Съюза на българските художници, без обсъждане и дискусия сред съюзните членове и без одобрението на контролната комисия на СБХ."

"Подобен поклон пред действащи политици, заети в същото време с предизборна агитация, е безсрамно действие спрямо стотици членове на СБХ, заслужили високото отличие", отбеляза тогава проф. Минеков. В отворено писмо до премиера Борисов той поиска оставката на министъра на културата Вежди Рашидов заради това, че е подложил СБХ на "банален, калабрийски рекет".