Фурор за "Калигула" и Деян Донков в Япония (СНИМКИ)

Култура
15:21 - 01 Май 2022
10080
Фурор за "Калигула" и Деян Донков в Япония (СНИМКИ)

Спектакълът „Калигула“ на режисьора Диана Добрева предизвика фурор по време на своето гостуване на един от най-престижните световни театрални фестивали в японския град Шизуока. В края на април постановката на Народния театър бе играна два пъти в Страната на изгряващото слънце, като актьорите бяха извикани пет пъти на бис от възторжената публика.

Това е първо гостуване на Народния театър в Япония. "Браво, колеги! Гордеем се с вас!", написаха от трупата. Деян Донков прави страхотна роля като Калигула, а своята премиера в спектакъла направи и Владимир Пенев. В новия сценичен вариант на спектакъла, който Диана Добрева постави за пръв път през 2017 г. в София, сега влиза Владо Пенев като Хеликон - най-близкия човек до римския император.

"Какво Велико пътуване, какво духовно пътуване, каква битка и каква радостна победа! Театърът може всичко, нужни са му само Артисти-бойци! Бойци! Благодаря на целия екип на спектакъла "Калигула", Народен театър "Иван Вазов", актьори, технически служби, за непоколебимата воля да преодолеят немислими препятствия по пътя си и да стигнат до този триумф на духа на Световния театрален фестивал в Шизуока, Япония! Благодаря на всички служители на фестивала, които направиха възможно това чудо, японците са велика нация! Дълбок поклон!Това, което се случи в Япония е сага, достойна за роман. Да живее Театърът!", изрази възторга си днес в социалните мрежи режисьорът Диана Добрева и сподели фотоси от гостуването.

Режисьорът Диана Добрева е щастлива от успеха на спекткъла си в Япония

Непосредствено след пристигането на големия екип на "Калигула" в Япония всички бяха изправени на нокти и имаше опасност участието на трупата да се провали, тъй като там Деян Донков дава положителна проба за ковид-19, въпреки че часове преди това пробата му е отрицателна. Той няма никакви симптоми и престоява в карантина седмица, след което за тестът му е отрицателен.

Премиера на пиесата на Албер Камю в Народния театър беше през октомври 2017 г. и още тогава впечатляващият спектакъл с талантливи актьори предизвика фурор. Сценичната версия е дело на драматурга Александър Секулов, сценографията е на Нина Пашова, хореограф е Ангелина Гаврилова, композитор - Петя Диманова.

Деян Донков и Диана Добрева в Япония

Освен великолепните Деян Донков и Владо Пенев в "Калигула" участват и Александра Василева, Жорета Николова, Йордан Биков, Деян Ангелов, Биляна Петринска, Елена Петрова, Зафир Раджаб, Стефан Къшев, Вяра Табакова, Цветан Пейчев, Калоян Стойчев, Кирил Недков, Албена Ставрева, Славена Зайкова, Елица Йовчева, Ирина Митева, Ахмед Юмер, Александър Евгениев и Димитър Димитров. В спектакъла роля имаше и Йосиф Шамли, който за съжаление си отиде от този свят през 2019 г.

Владо Пенев направи своята премиера в спектакъла в Страната на изгряващото слънце

Изминалите над 2000 години от смъртта на Гай Цезар Германик, по-известен като Калигула, не могат да заличат образа му на жесток, необикновен и тираничен римски владетел. Смело може да се твърди, че той е една от най-противоречивите исторически фигури с необикновена и ексцентрична диктатура. Умората от идеологиите ражда тирания, а нуждата на тиранията от идеология я разрушава, казва режисьорът на това изключително внушително и силно внушаващо представление Диана Добрева.

Докато няма идеология извън упражняването на чиста власт, която е синоним на чисто насилие, тиранията е невидима, приемлива и неуязвима. В пиесата на Камю Калигула е чужденец на педантичната логика, Сизиф на абсолютната власт. И ако императорът е режисьор с безконтролна воля, то смъртта е премиера, на която всички са задължени да се явят.

И колкото повече се усилва нагона за смърт у диктатора, толкова повече режимът му на управление се превръща в норма, в любим канон, в единствена догма за поданиците. Сегашният историческият миг прави особено валидно разбирането на Камю, че живота на човека е трагичен опит да се пребори с абсолютната празнота. Смъртта не решава нищо и живота продължава в ненарушима тишина и празнота.