Футуристична пиеса с премиера в Театър "Възраждане"

Режисьорът Зафир Раджаб постави "Отмяна" с Йордан Ръсин и Виттория Николова

Култура
12:51 - 14 Юни 2022
2092
Футуристична пиеса с премиера в Театър "Възраждане"

"Отмяна" на Стейси Грег е най-новото заглавие в Театър "Възраждане", съобщават от трупата. 

По думите им това е завладяваща футуристична пиеса, която задава въпроси като - какво е човека, има ли нещо под биологичната обвивка, докъде бихме стигнали в целта си да спасим любовта, бихме ли живели вечно, ако можехме, и на каква цена, какво има отвъд и има ли нещо.

Определяна от Оксфордския университет като брилянтна, “Отмяна” е академично структуриран текст, който съчетава в себе си множество жанрове.

В свят, в който използването на технологии за заличаване на несъвършенствата и уврежданията на хората е все по-нормално, една двойка се връща към основите. Далеч от града Марк (Йордан Ръсин) и Вайълет (Виттория Николова) с нетърпение очакват естественото раждане на първото си бебе. Но един от тях има тайна, която заплашва да подкопае съвършения им свят.

Сценографията и костюмите са на Елис Вели, композитор е Ян Руменин. Мултимедията е на "Стършел".

Следващите представления са на 1, 12 и 23 юли. 

Режисьорът Зафир Раджаб е ученик на Стефан Данаилов

Стейси Грег е ирландски драматург. Нейните творби включват включват Perve (театър "Аби", Дъблин, носител на наградата Stewart Parker Trust / BBC Radio Drama Award), Lagan (театър "Овална къща", номиниран за наградата Off West End за най-обещаващ драматург) и т.н. "Отмяна" се поставя за първи път на българска сцена. 

Режисьорът Зафир Раджаб завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2012 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Дебютира през 2010 г. с ролята на Дюбоа в “Мизантроп” от Молиер. От 2013 г. е част от трупата на Народния театър “Иван Вазов”. През 2020 г. започва да следва магистратура в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, в специалност “Режисура в сценичните изкуства” с преподаватели Пламен Марков, Петър Кауков и Явор Гърдев. Споделя, че изборът му на ново амплоа произлиза от нуждата да добави още нещо от себе си към театралното изкуство. Той е режисьор и на “Стая за гости”, за чиято режисура получи номинация “Аскеер" за изгряваща звезда.