Г-20 иска да събере глобален фонд за бъдещи пандемии

СЗО обаче се опасява, че новият фонд може да подкопае усилията й

Свят
17:52 - 17 Юни 2022
2460
Г-20 иска да събере глобален фонд за бъдещи пандемии

Групата на 20-те най-големи икономики в света си е поставила за цел да събере 1,5 милиарда долара през 2022 г., за да създаде глобален фонд за своевременна подготовка за бъдещи пандемии. Това обяви Буди Гунади Садикин, министър на здравеопазването на Индонезия, която тази година е ротационен председател на Г-20, съобщи Ройтерс.

Страните от Г-20 се споразумяха принципно да създадат многомилиарден фонд, който ще финансира дейности като наблюдение, изследвания и по-добър достъп до ваксинация за страни, в които гражданите имат по-ниски доходи.

Досега САЩ, Европейският съюз, Индонезия, Сингапур и Германия са обещали да осигурят около 1,1 милиарда долара за фонда, каза Садикин пред Ройтерс, като добави, че се очаква фондът да привлече още средства, така че до края на тази година капиталът му да възлиза на 1,5 милиарда долара.

Индонезия ще бъде домакин на срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември.

Световната банка, в чиято структура ще бъде фондът, и Световната здравна организация (СЗО), която е негов консултант, оценяват, че годишно е необходимо 10,5 милиарда долара финансиране за подготовка на страните за евентуална нова пандемия.

Индонезийският здравен министър ще обсъди вноските във фонда със страни като Япония и Великобритания на срещата на здравните министри на Г-20 идната седмица в Джакарта.

Съединените щати и Индонезия настояват за създаването на фонда. СЗО обаче се опасява, че новият фонд може да подкопае усилията й, както и тези на други световни здравни механизми.