Г-7: Оставаме твърдо до Украйна колкото време е нужно

Седемте най-развити държави увериха Зеленски, че няма да спрат помощта за Киев

Новини
18:43 - 11 Октомври 2022 (обновена)
2440
Г-7: Оставаме твърдо до Украйна колкото време е нужно

Седемте най-развити икономики в света (Г-7) се ангажираха в обща декларация да оказват помощ на Украйна, колкото време е нужно, предаде Ройтерс.

Всяка употреба на химическо, биологично или ядрено оръжие от страна на Русия ще има тежки последици. Това предупредиха в общата си позиция лидерите на седемте най-развити държави от Г-7 след спешна среща. Те обявиха, че ще продължат да налагат икономически санкции на Москва. Групата призова Беларус да спре да улеснява руската агресия.

Г-7 каза още, че изцяло ще държи отговорна Русия при евентуален инцидент в АЕЦ „Запорожие”, а безотговорната ядрена реторика поставя в  риск мира и сигурността.

"Ще продължим да оказваме финансова, хуманитарна, военна, дипломатическа и юридическа помощ на Украйна и ще останем твърдо редом до Украйна, колкото време е нужно", се казва в общата декларация от днешната среща на лидерите на страните от Г-7, съобщи БТА.

"Уверихме президента Зеленски, че сме твърди и непоколебими в ангажимента си да предоставим подкрепата, от която Украйна се нуждае, за да защити суверенитета и териториалната си цялост."