Г-7 се зарече да подкрепя Украйна , докогато е нужно, и да накара Русия да си плати

Русия
11:19 - 25 Февруари 2024
2004
Г-7 се зарече да подкрепя Украйна, докогато е нужно, и да накара Русия да си плати

Лидерите на страните от Г-7 заявиха днес, че ще подкрепят Украйна толкова дълго време, колкото е необходимо и че ще търсят начини, по които могат да накарат Русия да плати за вредите, които е причинила с нахлуването си на украинска територия.

Лидерите от Г-7 проведоха видеоконферентен разговор с украинския президент Володимир Зеленски на втората годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна.

"Украйна навлиза в третата година на тази тежка война, правителството и народът на Украйна могат да разчитат на това, че подкрепата на Г-7 ще продължи толкова дълго време, колкото е необходимо", се казва в изявление на лидерите на страните от групата.

По-рано подобни думи изрече и председателката на Европейската комисия, която е в Киев:

"Убедена съм, че Украйна ще продължи да изненадва всички ни. Докогато е необходимо ще предоставяме финансова подкрепа, боеприпаси, ще продължим да обучаваме войници и да инвестираме в нашата европейска отбранителна промишленост." 

Тази година Италия е председател на Г-7. Премиерката Джорджа Мелони, която също е в Киев, каза пред консервативното издание "Джорнале", че Г-7, чиято първа среща тази година е днес в Киев, ще продължи да подкрепя Украйна в името на справедлия мир.

Миналия юли Г-7 реши да бъдат сключение двустранни споразумения в сферата на сигурността с Украйна.

Киев вече подписа такива споразумения с Германия и Франция, а в събота, 24 февруари 2024 г., го направи и с Италия и Канада. Премиерът Джъстин Трюдо също пристигна в Киев.