Г-7 ще координира действията си след бунта на "Вагнер"

Тази година Япония е ротационен председател на Групата на седемте

Русия
16:49 - 26 Юни 2023
1776
Г-7 ще координира действията си след бунта на "Вагнер"

Японското правителство заяви, че ще координира действията си с останалите държави от Г-7 при обсъждането на положението в Русия след краткотрайния бунт на наемническата военна компания "Вагнер", и добави, че заслужава да се обърне сериозно внимание на развитието на ситуацията, предаде Киодо. 

"Бихме искали да реагираме на ситуацията, като работим в тясно сътрудничество с Г-7", заяви японският премиер Фумио Кишида пред журналисти, като визира бунта, който видимо нанесе удар върху авторитета на руския президент Владимир Путин на фона на украинската контраофанзива.

Главният секретар на кабинета Хироказу Мацуно заяви на пресконференция, че няма информация за сериозни сблъсъци в Русия след бунта, но добави, че японското правителство ще положи усилия да осигури безопасността на японските граждани в страната.

"Ще продължим да следим внимателно действията на групата "Вагнер" и положението в Русия със сериозно внимание", заяви Мацуно, който се въздържа от коментар относно това биха повлияли бунтът на частната военна компания и войната в Украйна върху управлението на Путин.

Тази година Япония е ротационен председател на Групата на седемте, отбелязва БТА.