Г-7 спират търговията с руски диаманти от 1 март

Новини
21:52 - 06 Декември 2023
2610
Г-7 спират търговията с руски диаманти от 1 март

Страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) в сряда обявиха очакваната пряка забрана за руски диаманти от 1 януари, последвана от поетапни ограничения върху непрекия внос на руски скъпоценни камъни от около 1 март, съобщава "Ройтерс".

Г-7 претегли различни предложения за това как да ограничи вноса на руски диаманти и Европейският съюз предложи пакет, който включва забрана за диаманти, но чакаше координация от Г-7, за да продължи напред.

Постепенно ще въведе ограничения върху непрекия внос от март и ще въведе "стабилен механизъм за проверка и сертифициране, базиран на проследимост" за необработени диаманти до 1 септември 2024 г. Забраната изключва диамантите за промишлена употреба.

Съобщението също така не включва очертаване на полирани камъни, елемент, включен в предложенията, включително такъв от Белгия, проектиран от името на ЕС, нито се споменава размерът в карати.

Диамантите представляват важен сектор на Белгия. Антверпен има основния център за диаманти в света и повечето необработени камъни в света преминават транзит през града, въпреки че сега се шлифоват предимно в Индия.

"Доволен съм, че Г-7 приложи основните принципи на белгийското предложение", каза белгийският премиер Александър де Кроо.

"Системата за проследяване, стартирана днес, е още една стъпка в пионерската работа, която Белгия започна преди 25 години в борбата срещу кървавите диаманти. Декларацията на Г-7 предлага на диамантения сектор в Антверпен уникална възможност да се развие по-нататък в център за търговия с "чисти" диаманти."

л на ОС