Г. Марков пак се цепи: Паля свещ за Бойко да не ходи в парламента

Премиерът в оставка нямал конституционно задължение да се яви пред депутатите

Политика
15:48 - 19 Април 2021
1104
Г. Марков пак се цепи: Паля свещ за Бойко да не ходи в парламента

Близкият приятел на Бойко Борисов и унгарския му колега Виктор Орбан Георги Марков отново се изцепи във фейсбук, като разкри, че ще му се наложи да отиде да запали свещ в Будапеща, за да не ходи премиерът в оставка в парламента тази сряда по искането на опозицията.

"Премиерът правилно депозира оставката пред новоизбраното Народно събрание. И парламентът правилно я гласува. Няма място за спор и за шеги по време на чума, защото има тълкувателно решение на Конституционния съд номер 4 от 1994 г. То е задължително! Оставката се гласува! Докладчик е един голям юрист и мой добър приятел, Александър Арабаджиев. Беше съдия в Страсбург, а после и съдия в съда на ЕС в Люксембург.
Учудвам се, че не се помни, че през 2009 година по същия начин беше гласувана и оставката на г-н Станишев. Който не вярва, да види Държавен вестник, бр. 57, 2009 г.", настоява Марков. 

След описаните процедури Борисов продължава да бъде законен премиер на България и Министерският съвет ще изпълнява функциите си до избиране на нов от парламента, съгласно член 111, ал. 3 от Основния закон. Това е ясно като бял ден, твърди бившият депутат от ГЕРБ. 

А за искането на опозицията премиерът да бъде изслушан в НС в сряда, Марков отсече: "Той няма конституционно задължение да отиде в парламента, за разлика от министрите. Чл. 83, ал. 2 от Конституцията важи само за тях. Българският министър-председател е самостоятелна правна фигура в нашия конституционен ред". 

Ще ходя в катедралата в Будапеща да запаля свещ Борисов да не ходи в парламента. Това ще бъде колосална политическа грешка и ще доведе до огромно огорчение и крайно разочарование на неговите привърженици. Ще бъде прието като знак на самоунижение от страна на ГЕРБ, след като победените се държат като победители и опростачиха българския парламент само в рамките на 2 дни.

Няма в България човек, освен Борисов, който толкова добре да познава Симеон Втори и неговата съдба още от 25 май 1996 г. Бойко знае за грандиозното посрещане, Бойко знае за 2-та милиона избиратели, гласували за НДСВ през 2001 г., Бойко знае, че днес НДСВ има две нули. Защо да тласка ГЕРБ по пътя на НДСВ? Неговото присъствие в парламента в сряда ще се приеме като присъствието на царя на конгреса на БСП. От много конструктивност ще отиде на две нули, добавя още в гневния си постинг Марков.