Габриел: България трябва да бъде фактор в Югоизточна Европа

Вицепремиерът участва в конференцията „Външнополитическата стратегия на Република България - предизвикателства и възможности“

Политика
11:00 - 04 Декември 2023
2096
Габриел: България трябва да бъде фактор в Югоизточна Европа

"Всички заедно можем да направим така, че България да бъде фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа. Нашата цел е да превърнем предизвикателствата във възможности, думите – в действия". Това заяви външният министър и вицепремиер Мария Габриел на конференцията „Външнополитическата стратегия на Република България - предизвикателства и възможности“.

"Свидетели сме на радикално променена международна среда, кризи пред сигурността, руската агресия срещу Украйна, хибридни действия и кибератаки", коментира външният министър. Габриел отбеляза, че предстоящият стратегически документ за външнополитическите цели ще има за цел да увеличи предвидимостта, публичността и да формира ясен консенсус по външнополитически приоритети. Публичният документ ще има ясен обхват, който да очертае външнополитическата стратегия на България в средносрочен план.

Вицепремиерът посочи, че икономическата дипломация добива нови измерения, а създаването на нови стратегически партньорства е все по-важно.

"Цели региони се разглеждат като единно геополитическо пространство, най-близките до нас са Западните Балкани и Черно море", каза Габриел.

"Диалогът и дипломацията са мостът за предвидимо планиране и преговори за стабилен, иновативен свят", добави тя.