Габриел си побъбри с държавния секретар на САЩ

Двамата политици се обединиха около важността на подкрепата за Украйна

Свят
10:53 - 09 Август 2023
1451
Габриел си побъбри с държавния секретар на САЩ

Министърът на външните работи Мария Габриел проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Той изрази подкрепа за новото правителство на България и поздрави неговата ясна евроатлантическа ориентация.

Мария Габриел открои важността на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ. Вицепремиерът сподели и основните приоритети на правителството, като подчерта активната роля на България в ЕС и НАТО. Изтъкната бе и eвропейската перспектива за Западните Балкани при спазване на договорените ангажименти, съобщават от МВнР.

Стратегическото партньорство със САЩ като възможност за засилване на сътрудничеството между двете страни в области от взаимен интерес бе централна тема в разговора.

Присъединяването на страната ни към Програмата на САЩ за безвизово пътуване остава важен приоритет.

Задълбочаването на сътрудничеството с Вашингтон както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО, е приоритет във външната политика на България, подчерта Габриел. Тя благодари на държавния секретар за определянето на дата за провеждането на втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Срещата ще се състои на 25 септември във Вашингтон и българската делегация ще бъде ръководена именно от Мария Габриел. Вицепремиерът очаква по време на разговора да бъдат очертани конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството по теми от общ интерес, сред които сигурност и отбрана, енергийна диверсификация, иновации, борба с дезинформацията.