Габровци на бунт срещу порното с парното

Общество
10:14 - 28 Февруари 2023
2812
Габровци на бунт срещу порното с парното

Габровци са събрали над 1300 подписа в подписка, организирана от адвоката Иванка Баева, с искане за качествено топлоподаване от страна на "Топлофикация – Габрово" ЕАД. Подписката е инициирана заради дългогодишните проблеми с качеството на топлинната енергия, подавана към над 4500-те абонати на габровската топлоцентрала, в следствие на честите аварии и замърсяването на въздуха в Габрово, причинено от ТЕЦ-а.

Тази сутрин на площад "Възраждане" недоволни граждани отново се събраха, за да изразят недоволството си от некачествената "порно" услуга на ТЕЦ "Габрово", като събитието получи подкрепа от кмета на града Таня Христова.

"Този отоплителен сезон почти нямахме парно. От комина на топлоцентралата се вижда черен дим, не знам какви отпадъци се горят, но това се вижда и усеща от всички в Габрово. Саждите от този дим се наслоява в нашите апартаменти, около сградите и по нашите автомобили. През годините сме подавали множество сигнали, медиите често ни обръщаха внимание, а ние се надявахме институциите да се самосезират. Сега, с подписката, смятам да ангажирам в този казус с огромно обществено значение и Прокуратурата на Република България, Министерството на Енергетиката и Министерството на икономиката" , това заяви пред репортер на БТА адвокат Иванка Баева.

Тя смята, че институциите трябва да вземат отношение по въпросите дали топлоцентралата трябва да продължава да работи и дали трябва да бъде сменен собственикът, който отговаря за действията на ТЕЦ-а и липсата на качествена услуга. Според Иванка Баева габровци дори са закъснели с организирането на протести и е дошло време отново да се изрази недоволство в масов протест, както през зимата на 2017 г.

Относно проверката на ГДБОП и ДАНС под надзора на Европейската прокуратура, която започна на 27 февруари в 11 български града, адвокат Баева каза: "Съмненията ми са големи, че ще се предприемат промени. До сега ние не разбрахме в каква насока се извършва тази проверка. За мен най-важното от това мероприятие е да се разбере дали и по какъв начин на ТЕЦ "Габрово" са отпускани средства за ремонт на котли, инсталации и съоръжения. Ако такива средства са отпускани, къде са отивали, защо не са ползвани по предназначение“.

Адвокат Баева представи информация, която е получила от работници в габровската топлофикация за практика, при която служителите през лятото са освобождавани от работа, а когато настъпи отоплителния сезон, са връщани отново на длъжност.

"Служителите на топлоцентралата в Габрово ме информираха, че работят в крайно лоши хигиенни и професионални условия, работят в много тежки условия. Служителите свидетелстват, че се отпускат средства в хиляди левове за ремонти, а те не получавали нещо за аварийната работа. Иска ми се да бъде извършена проверка за тези средства, не само заради въздуха, не само заради липсата на топлоподаване, но и заради това отпускани ли са такива средства", каза в допълнение адвокат Баева.

Кметът на Габрово Таня Христова заяви, че силно вярва, че всички сигнали, които Община Габрово е изпратила до компетентните органи, ще мотивират държавните институции да предприемат проверки, които да доведат до предписания за извършване на инвестиции в модернизация за осигуряване качество на топлоподаването и от друга страна - топлоцентралата да гарантира чистота на въздуха.

"Това е изключително важно, защото макар, че сезонът вече свършва. В качеството ми на кмет няма да спра да задавам въпроси към Топлофикация и да настоявам за инвестиции в съоръженията с цел гарантиране на всички тези важни компоненти на услугата, която хората и институциите ползват. Ще настоявам за предприемане на действия, включително и в резултат на проверките. Това обаче, което ще си позволя да кажа, е, че получен в края на миналата седмица доклад от страна на РИОСВ – Велико Търново по повод сигналите, е довел единствено до санкции в размер на 1000 и 2000 лв. И тук ще спра, защото тези цифри са красноречиви", каза пред БТА Таня Христова.

Кметът благодари на всички граждани за активната позиция, отбелязвайки, че това, което всички правят, включително и местната власт, е достатъчно силен знак, че габровци са нетолерантни към действия, които са безотговорни.

БТА припомня, че неотдавна бе взето решение "Топлофикация - Габрово" да бъде глобена за неорганизирано изпускане на пепел в атмосферния въздух.

В годините "Топлофикация - Габрово" ЕАД регистрира десетки аварии и повече от 4000 абонати често остават без надеждно подаване през зимния сезон. През 2017 г. се стигна до протест, който бе подкрепен и от кмета на Габрово Таня Христова. Във времето са правени множество проверки от редица институции. Коминът на габровския ТЕЦ непрекъснато е забелязван да отделя черен пушек, а през миналата седмица граждани съобщиха за силна миризма на сяра.

В средата на януари от общинската администрация в Габрово са изпратили искова молба към Комисията за енергийно и водно регулиране. На сайта на Община Габрово е налична цялата документация относно казуса с "Топлофикация - Габрово" ЕАД. От началото на отоплителния сезон през ноември до 31 януари, съобщенията на сайта на дружеството за преустановено или понижено топлоподаване са 12 на брой.