Габровски започна преговорите - краят е предизвестен

Ако ГЕРБ не успее да излъчи правителство, мандатът ще бъде върнат неизпълнен

Политика
09:13 - 08 Декември 2022
2974
Габровски започна преговорите - краят е предизвестен

Току-що стартираха преговорите за съставяне на кабинет с първия мандат. Кандидатът на ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски ще се срещне с БСП и “Демократична България”. Двете партии вече са дали заявки, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. 

Габровски ще се срещне и с “Български възход”, които остават отворени за диалог. 

От "Продължаваме промяната" препоръчаха на Николай Габровски да се фокусира върху партиите, които биха му осигурили подкрепа за евентуален кабинет. От "Възраждане" пък заявиха, че няма да участват в преговори. 

Въпреки това срещите с тези три партии са насрочени за петък, 9-ти декември. 

Кандидатурата на Габровски стана ясна в понеделник, когато държавният глава Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство. 

"За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия България да има правителство", посочи Габровски и призова за диалог и загърбване на политическите различия. 

Ако ГЕРБ не успее да излъчи правителство, мандатът ще бъде върнат неизпълнен и ще бъде връчен на втората по големина партия в това Народно събрание - “Продължаваме Промяната”. От там обаче посочиха, че е малко вероятно да предложат кабинет.