ГАФ: Как Филмовият център погреба сценариста Емил Бонев?

"Умрелият" артист заедно с Иван и Андрей кандидатства за държавна субсидия за филм за Гунди, отрязаха го

Култура
20:09 - 20 Септември 2022
6299
ГАФ: Как Филмовият център погреба сценариста Емил Бонев?

"За щастие баща ми Емил Бонев е жив и здрав и със сигурност не е умрял." Това обяви във фейсук режисьорът на редица телевизионни предавания и сериали Вито Бонев, след като днес стана ясно, че за Националния филмов център сценаристът е мъртъв. Емил Бонев е автор на сценария за игрален филм за легендата на „Левски“ Георги Аспарухов-Гунди, чийто продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов - отколешни фенове на синия тим. Те кандидатстваха за държавно финансиране на последната сесия за игрално кино, но бяха отрязани от художествената комисия.

Един от членовете на комисията – младия сценарист Дечо Таралежков дава ниска оценка за проекта с мотива, че сценаристът Емил Бонев е починал и „няма сведения този сценарий да е бил поет от друг сценарист след смъртта на г-н Бонев.“

"Това е баща ми. За щастие той си е жив и здрав, със сигурност не е умрял. Жалко е, че тия неща се случват. Жалко е, че подобни случки демотивират мен и, предполагам, други, да кандидатстват за субсидия в Националния филмов център. Оценките са си оценки - те са субективна работа. Фактите са си факти обаче. Сесии се провалят поради щяло и нещяло в последните години. Най-вероятно доста хубави филми не са се заснели заради глупости. Имам приятели и в управата на НФЦ, и в художествената комисия, оценила проекта. Сори, пичове, но това си е зверска издънка. Дори да не ставаше въпрос за собствения ми баща. P.S. Аз също кандидатствах за развитие на сценарий с проект, който не мина. Оценяваше го същата комисия. Няма проблем. Обаче сценарист на този проект пак е баща ми. Два проекта на една сесия за “умрял” човек - не е лошо, нали?!, написа синът на Емил Бонев и публикува снимка на баща си.

Младият сценарист Дечо Таралежков смята, че Емил Бонев е починал

В дъното на гафа е 30-годишният сценарист Дечо Таралежков - работил по сценариите на успешните и награждавани филми на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева „Слава“ (2016) и „Бащата“ (2019).

Със сигурност в гилдията щеше да се знае, ако 61-годишният бивш директор на Пловдивския театър Емил Бонев бе предал Богу дух. Той е и автор на 6 пиеси, поставяни в 30 театъра у нас и в чужбина. Сценарист на 11 филма и сериали, сред които „Морска сол”, „Скъпи наследници”, „Недадените”, „Засукан свят.“

Иван и Андрей и Емил Бонев работят по проекта за филм за Гунди от близо 6 години. На последната сесия те поискаха над 600 000 лв. държавна субсидия за реализиране на филма за Гунди. Членовете на художествената комисия са общо 7. Сред тях, освен  въпросния Дечо Таралежков, са и режисьорите и сценаристи Петър Вълчанов, който е шеф на комисията, както и Илия Костов, Христо Илиев-Чарли и Ники Илиев, операторът Ярослав Ячев и кинокритикът Геновева Димитрова. Останалите членове на комисията за щастие не са погребали Емил Бонев, но пък чиновниците в НФЦ, което е подчинено на Министерство на културата, не са реагирали на гафа на Таралежков.