Гаф на социалното министерство: Петков сдава властта на Сачева преди да я изберат

Пресцентърът разпрати вчера покана до медиите да отразят новата министърка

Политика
12:15 - 03 Декември 2019
2523
Гаф на социалното министерство: Петков сдава властта на Сачева преди да я изберат

Министерство на труда и социалната политика направи сериозен гаф, разпращайки вчера следобед покана към журналистите днес в 12 часа да присъстват на церемонията по встъпването в длъжност на поста социален министър на Деница Сачева.

"Утре, 3.12.2019 г., Бисер Петков ще предаде поста министър на труда и социалната политика на Деница Сачева. Церемонията ще се проведе от 12 часа във фоайето на втория етаж в Министерството на труда и социалната политика", това съобщение разпратиха вчера от пресцентъра на ведомството.

Изненадващото е, че церемонията бе планирана преди изобщо в парламента да има насрочени дебати за избора на Деница Сачева за наследник на Бисер Петков и преди кандидатурата й да бъде гласувана. 

За първи път в демократичната история на България министър встъпва в длъжност без да е гласуван от парламента и без да е гласувана оставката на предшественика му, коментираха политолози пред Lupa.bg.


 
В момента в Народното събрание все пак текат дебатите по избора на Деница Сачева, след като точката бе вкарана извънредно в дневния ред.

А днес все пак журналистите се отзоваха на поканата на социалното министерство и малко преди 12 часа отидоха във ведомството. Оттам обаче любезно ги уведомиха, че церемонията е отложена. Странно защо все пак пресцентърът избърза вчера да покани медиите, забравяйки очевидно факта, че България е парламентарна република и министрите се избират все пак от Народното събрание, а не се назначават директно от премиера. Поне така повелява Конституцията на Република България.


Изборът на Деница Сачева за поста социален министър от страна на премиера Борисов е на път да вкара ГЕРБ в конституционен капан. Това става ясно от думите на депутата и виден юрист Георги Марков, който определи начина, по който тя бе посочена, за абсурден. Това е нечуван скандал и погазване на парламентарната демокрация, каквото не се е случвало в 30-те години на демокрация, заяви за Епицентър.бг депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, който призова Борисов да оттегли кандидатурата на Сачева.

Мотивите на премиера да поиска оставката на Бисер Петков са комплексни и свързани с бавните темпове на работа в министерството по ключови реформи.

„Те не са само хората с увреждания в социалното министерство - там са и пенсионерите, там са и точно тези уродливи явления, копито се срещат в ТЕЛК-ове, болнични и където контролът трябва да се направи“, заяви преди дни премиера Бойко Борисов и обяви, че постът на социален министър ще заеме Деница Сачева.

„Отговорността е моя - мисля, че с Деница Сачева ще имаме по-добри резултати, а и съм го консултирал с колегите, като Валери Симеонов, с когото първи говорих“, заяви преди два дни министър-председателят.

Сачева вече е била заместник в социалното ведомство в кабинета "Борисов" 2, а в третия настоящ управленски мандат зае поста на заместник-министър в образователното министерство.

Снимки: Агнес Методиева