ГАФ: Софийският водопровод към Перник минал през частни имоти

Това ще наложи да се изпълнят отчуждения и да се налеят още пари в проекта

Новини
17:14 - 06 Юли 2020
2232
ГАФ: Софийският водопровод към Перник минал през частни имоти

Пътят на „синята тръба“, която бе построена, за да докара вода от София до Перник, навлязъл в чужди частни имоти. Това се разбира едва когато тръбата е построена, а гафът е станал заради грешка в кадастралната карта на Перник, пише "За Перник". 

Идеята при построяването на аварийния водопровод бе да минава по пътя през Бучино и да не се налагат отчуждения. Оказва се обаче, че на места тръбата малко навлиза в частни имоти. Това ще наложи да се изпълнят отчуждения и да се налеят още пари в проекта.

След влизането в сила на заповедта на Агенция по кадастъра ще бъдат започнати отчуждителни процедури на териториите на област Перник и област София за имотите, които подлежат на обезщетяване. За да се извършат отчужденията обаче, трябва да се окомплектоват всички документи на имотите – нотариални актове или решения за възстановяване на общинските служби по земеделие, актове за общинска собственост, скици, удостоверения и др., коментират от ведомството.

От областна администрация съобщават още, че проектирането и строителството на водопровода е възложено директно на „Монтажи“ без търг по спешност и по авариен порядък с позоваване и на Закона за защита при бедствия. Така всички необходими строителни документи реално могат да се издадат след завършването на строителството. В доклад от 29 май 2020г. на инж. Йонка Пеловска, външен експерт към Областната администрация по този въпрос, обаче се посочва, че съгласувателните процедури по обекта много се бавели, пише „Капитал“.