Гълъб Донев е решил да удължи концесията на "Лукойл" "на тъмно"

Спрете да финансирате войната в Украйна, зове лидерът на ДСБ ген. Атанасов

Икономика
16:00 - 13 Октомври 2022
4442
Гълъб Донев е решил да удължи концесията на "Лукойл" "на тъмно"

Служебното правителство на Гълъб Донев е взело решение да продължи изпълнението на концесионния договор за Пристанищен терминал Росенец с “Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

За това се разбра от публикация във фейсбук на лидера на ДСБ и съпредседател на Демократична България ген. Атанас Атанасов.

Той публикува гневен коментар по повод решението, което според него е взето тихомълком и е нарушение на европейското право, тъй като като Лукойл Нефтохим Бургас е юридическо лице, свързано с Русия и като такова контрактът с рафинерията следва да бъде прекратен.

Българската държава трябва незабавно да ликвидира руския анклав Росенец и да си възстанови контрола върху Пристанищния комплекс, заявява ген. Атанасов, цитиран от "ОFFNews". 

На 6.10.2022г. служебното правителство на Радев тихомълком разрешава продължаването на изпълнението на Договора за предоставяне на концесия върху Пристанищен терминал Росенец на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Като юридическо лице, свързано с Русия “Лукойл Нефтохим Бургас” АД попада в обхвата на ограничителните мерки по Регламент Nr. 833/2014г. и в съответствие с неговите разпоредби договорът за концесия следва да бъде прекратен до 10.10.2022г.

С какво право служебното правителство, което няма парламентарна легитимност, продължава концесията на Росенец? Българската държава трябва незабавно да ликвидира руския анклав Росенец и да си възстанови контрола върху Пристанищния комплекс. По този начин ще бъде прекратено финансирането на войната на Путин в Украйна от българска територия, пита лидерът на ДСБ.