Гълъб Донев иска информация от Кремъл за "българската следа" в експлозията на Кримския мост

Служебното правителство се е наело да извършва проверки за заподозрения от Москва камион у нас

Свят
13:23 - 10 Октомври 2022
2908
Гълъб Донев иска информация от Кремъл за "българската следа" в експлозията на Кримския мост

Служебното правителство извършва проверки и е изискало информация от службите по темата с камиона, който се взриви на Кримския мост. Това съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев, цитиран от БНТ. 

"Проверки се правят и от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), и от МВР. Какви ще бъдат резултатите, предстои да видим", посочи още той.

Вчера председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че е установен маршрута на камиона - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския район.

В позиция рано тази сутрин от БСП настояха президентът Румен Радев спешно да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас.

"В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта", се казва в позицията, приета от Изпълнителното бюро на БСП.

"Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а къде е натоварен. Имам лош привкус от думата "българска следа", защото и при атентата за папата се говореше за българска следа и самият той каза после, че това не е вярно. По време на война всеки гледа да изхвърли напрежението някъде навън.

Камионът е минал през пет държави. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото иначе нямаше как да мине границата, можеше и да се самовзриви", коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по-рано днес.