Гълъб Донев обеща: По 70 лева за Великден за най-бедните пенсионери

Социалната помощ ще вземат хората с доход за старост под 504 лева

Новини
11:37 - 06 Април 2023
25193
Гълъб Донев обеща: По 70 лева за Великден за най-бедните пенсионери

По 70 лева добавки за Великден ще даде кабинетът на пенсионерите, които получават пенсия  под линията на бедност, т.е. под 504 лева, но без добавки и компенсации към тях. Това са пенсии за стаж и възраст, инвалидни пенсиии, наследствените от починал родител и др. 

Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев. Възрастните ще получат парите непосредствено преди великденските празници.

Средствата, които държавата отделя за изплащането на добавките за възрастните са в размер на 72 милиона лева, информира министър-председателят.

Липсата на нормативна възможност от настоящия бюджет за изплащане на великденските добавки към пенсиите ни затрудни. Разбираме, че голяма част от пенсионерите са в затруднено финансово състояние, заяви Донев. 

Ще направя важно уточнение - добавмката към пенсията е вид социална подкрепа към най-уязвимите., не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос, каза премиерът. 

Принципът който се прилага в ЕС - социалните мерки да се насочат към най-уязвимите, като без съмнение такива са възрастните, които получават пенсия под линията на бедност, продължи той. 

За някои това е лесна работа, уверявам ви, че не е. Осигуряваме тия средства въпреки ограниченията, която ни даде 48-то НС, от спестен ресурс, обясни Гълъб Донев.

Той обясни, че съзнава как се чувстват останалите пенсионери, особено хората, чийто месечен доход е малко над 504 лева, но това са възможностите на бюджета в момента.