Гълъб Донев: Оставаме солидарни с Украйна, но...

Забраняваме вноса на храни оттам, заяви служебният премиер

Свят
10:52 - 19 Април 2023
1542
Гълъб Донев: Оставаме солидарни с Украйна, но...

България ще забрани временно вноса на храни от Украйна, стана ясно от думите на служебния министър-председател Гълъб Донев преди началото на редовното заседание на кабинета. Забраната за храни от Украйна няма да важи единствено за стоки, които минават транзитно през територията на България и имат за крайна дестинация други държави.

„Основната причина е, че за последната година, противно на замисъла на т.нар. коридори на солидарността, значителни обеми храни останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и усили, което е напълно реално, е възможно да се стигне до тежки последици за българския бизнес. Като правителство, което работи и решава проблемите на българските граждани, не можем да допуснем това да се случи“, аргументира се Донев.

Той обърна внимание, че европейските институции все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, и изрази надежда, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на България, Полша, Унгария и Словакия, които също предприеха подобни мерки за забрана на внос на храни от Украйна.

България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза, подчерта още служебният премиер.