Гълъб Донев поряза ГЕРБ за уволнения от предишната власт

Топ
13:46 - 24 Ноември 2022
2439
Гълъб Донев поряза ГЕРБ за уволнения от предишната власт

Служебният министър-председател Гълъб Донев косвено обвини депутатка от ГЕРБ, че не познава правилата на парламентарния контрол, и отказа да отговори на въпрос за уволненията и назначенията в държавните предприятия в периода 11 декември 2021 - 2 август 2022 г. Това е времето, в което на власт бе правителството на Кирил Петков. 

Въпросът за кадруването е зададен от Десислава Трифонова (напоследък тя е таранът на ГЕРБ по случая с меморандума  "Джемкорп").

Народната представителка е поискала в рамките на парламентарния контрол служебният премиер Гълъб Донев да даде подробна информация - обобщени данни и разбивка по министерства и агенции - колко директори са били освободени, в колко държавни фирми е имало промени в ръководните органи, колко служители са били уволнени, съкратени или са напуснали доброволно, къде колко нови кадри са били назначени, пише „Сега“.

Въпросът на Трифонова е пространен, но ответът на Гълъб Донев е съвсем лаконичен. Точно в 3 изречения служебният премиер обяснява, че не е негова работа да готви и представя подобни справки за "минали периоди"  и че ако депутатката проявява интерес, може да получи информация за прекратяването на трудови и служебни отношения в администрацията на Министерския съвет. 

Прави впечатение, че Трифонова се интересува за уволненията в държавния сектор само по времето, в което на власт бе кабинетът "Петков", макар че и сегашният служебен кабинет за кратко успя да развърти голяма кадрова "метла", за което получи и много критики. Младата и амбициозна дама не крие, че има зъб на предната власт, която я освободи от престижния и отлично платен пост директор на БАИ - Българската агенция за инвестиции.

Ако държи да получи исканите данни, Трифонова ще трябва да направи нов опит, като зададе въпрос на всеки от министрите, под чиято опека има държавни предприятия.