Гълъб се хвали: Решаваме проблемите на хората

Политика
10:48 - 22 Февруари 2023
1098
Гълъб се хвали: Решаваме проблемите на хората

От 49-ото НС очакваме да формира устойчиво парламентарно мнозинство, а не тематични коалиции. Това каза премиерът Гълъб Донев в началото на заседанието на служебното правителство.

"По-малко от 40 дни остават до 2-ри април - датата на поредните предсрочни парламентарни избори. С това се ускорява темпото и сложността на задачите, които ние трябва да решаваме в рамките на правомощията ни като служебно правителство. Именно в тези рамки ние правим необходимото, за да подпомогнем основния компетентен орган - ЦИК за адекватната подготовка и провеждането на изборите. Действаме в изпълнение на законите, въпреки че последните промени в Изборния кодекс очевидно пораждат неясноти и практически трудности", каза премиерът.

"Ние ще изпълним нашите задължения, но отговорите на всички основни въпроси - каква ще бъде избирателната активност, какво доверие ще засвидетелстват гражданите на отделните участници и каква конфигурация ще се получи в 49-ото НС, зависи от партиите и коалициите. Отново ще напомня нашата ясна позиция - служебният кабинет не се намесва в предизборната кампания и не работи за или против една или друга политическа формация. От 49-ото НС очакваме да формира устойчиво парламентарно мнозинство, а не тематични коалиции, както и да излъчи работещо редовно правителство", подчерта той.

По думите му огромното мнозинство то българските граждани очакват бъдещите народни представители своевременно да разгледат и приемат неотложните закони, свързани с присъединяването ни към Шенген и еврозоната и реализацията на Националния план за възстановяване и устойчивост. Той обърна внимание, че през оставащите 40 дни партиите и кандидатите за народни представители разполагат с време и възможност да спечелят доверието на избирателите с ясни политически послания.

"Ние от своя страна продължаваме да работим за решаването на реалните проблеми на хората", изтъкна Донев.