Гълъбин Боевски е направил опит да сложи край на злощастния си живот

Надрусал се със „зомби дрога“, след което се нагълтал с отрова за мишки

Актуални новини
20:20 - 14 Септември 2024
7227
Гълъбин Боевски е направил опит да сложи край на злощастния си живот

Близък до семейството разкрива, че олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е направил опит да сложи край на злощастния си живот в затвора в Португалия. Той допълва, че Гълъбин е направил опита за самоубийство преди две седмици, снабдявайки се със „зомби дрога“, с която се надрусал зловещо, а като капак погълнал и миша отрова, която най-вероятно си е набавил от затворническата кухня.

„Гълъбин е поел синтетичната дрога спайс, която е от групата на т.нар. нови психоактивни вещества (NPS). Става дума за синтетичен канабиоид, който се продава под формата на прахообразни химикали или изсушени растителни материали и води до замаяност, затруднено дишане, сърцебиене, болка в гърдите, параноя, невъзможност за движение, повръщане или диария. В тежки случаи може да възникнат мисли за самоубийство, психоза или остро увреждане на бъбреците”, разкриват запознати.

За щастие, Гълъбин Боевски, макар и в безпомощно състояние, е намерен от съкилийник, който вдигнал под тревога затворническите власти и българинът бил приет в болница, където 2 дни се борили за живота му. Според последните данни състоянието му вече е задоволително.



Щангистът, който бе една от големите надежди на България в силовия спорт за последно шестваше по страниците на вестниците преди месец, когато се потвърди новината, че търка наровете на португалски затвор заради поредна наркоафера.

Българинът е бил задържан още през октомври 2020 г. при опит да пренесе над 1 тон кокаин на стойност 50 млн. долара, а е осъден през 2022 г., за което близките му до последно отричаха. Арестът е осъществен при операция на специалните части на Португалия, наречена „Твърда земя". Малко след като гръмна новината, дойдоха и подробностите – агент под прикритие от спецспужбите разкрил и заковал Гълъбин Боевски като участник в кокаиновия трафик. Информацията дойде от делото срещу олимпийския шампион по вдигане на тежести от Сидни 2000.

Боевски вече излежава присъдата от 6 г. и 6 месеца затвор за участие в наркоафера, но по време на процеса категорично твърдял, че е невинен. Гълъбин така и не признал участието си в наркобандата, по думите му действал само като преводач. Пред разследващите лъжел, че негов бивш клиент във фитнеса в градчето Виламура, където работел към оня момент, му се обадил. С този човек от дълго време не се били чували. Той го офертирал да действа като преводач за някаква дейност. Боевски се съгласил и така влязъл в схемата, която се оказва, че е под специалното внимание на португалските полицейски служби.

В съда наистина не е безспорно доказано, че Гълъбин Боевски е организатор на схемата и това е посочено в съдебното решение. В същото време той е човекът, който дава указания на тайния агент Филтро къде и кога да бъде прехвърлен кокаинът в морето. Освен това му казва, че трябва да осигури на капитана, който докарва кокаина, 500 литра бензин, вода и храна, за да може той да се върне обратно. 

В операцията по разкриването на канала са участвали 11 специални агенти от Португалия – едни са се занимавали с подслушване, други са били свидетели на срещи между Боевски и Филтро. 

Най-интересна е последната среща – тя е в деня на арестите. Няколко часа след като кокаинът е бил доставен в една вила, Боевски и черногорец на име Младен се срещнали с агент Филтро и тръгнали към вилата, където бил скрит кокаинът. Младен бил шофьорът в операцията – той е осъден на 5 г. и б месеца затвор. В наркосхемата има и македонец – Иван. Той участвал в самото прехвърляне на балите с кокаин и пазел наркотика във вилата, арестуван е там със „стоката”. Иван получава 5 години и 6 месеца затвор. Най-тежката присъда отнася капитанът, който докарва наркотика – 8 г.

Втората лодка, която тръгва от брега на Португалия, за да бъде прехвърлен кокаинът, е тази, за която Боевски преговаря с тайния агент. Филтро получил 25 000 долара, за да осигури лодката. Боевски му казал, че трябва да наеме вила на сушата, където да се съхранява наркотикът, докато бъде превозен с автомобил с двойно дъно. Колата вече била доставена пред вилата и трябвало да бъде натоварена, точно в този момент стават арестите. От информацията ставало ясно, че човекът, направил контакт с Боевски, е сърбин и се казва Сава. Той дал телефон на щангиста, който е основно доказателство в делото. В този телефон са открити много съобщения между Боевски и тайния агент. 

Кокаинът тръгнал от Бразилия, минал е през Кабо Верде, след това пристигнал до бреговете на Португалия. Капитанът на лодката твърдял, че не знаел, че превозва дрога. Задържаният кокаин е с висока чистота – между 92,3 и 94,5%. Това количество се равнява на над 4,6 млн. дози.

Сега Боевски излежава. втората си присъда за наркотрафик. През 2011 г. той бе арестуван с 9 кг кокаин на летището в Сао Пауло, Бразилия, при опит да напусне страната. Екшънът се разиграва, докато Гълъбин съпровожда непълнолетната си дъщеря Сара на турнир по тенис. Щангистът твърди, че купил куфарите от Бразилия и не знае как наркотиците са се озовали в тях. Заради опита за трафик бе осъден на 9г. и 4 месеца затвор и след 2 г. изненадващо бе освободен предсрочно.

В Бразилия Гълъбин Боевски се възползва от процедура за престъпници с чуждо гражданство – експулсао. Според нея, когато се излежи малък период от присъдата, всеки може да кандидатства за този документ. Идеята е, че бразилското правителство не иска да прави разходи за затворници, които са чужди граждани. Преди процедурата има анкета с тях, че когато бъдат пуснати, няма да останат в Бразилия. Освен това плащат солидна неустойка. Според запознати, за да излезе предсрочно от затвора в Бразилия, Гълъбин е платил над 350 000 долара неустойка на тамошното правосъдно министерство. Тъй като семейството не разполага със сумата, съпругата му продава имот и тегли кредит.

По време на делото срещу Боевски в Португалия стана ясно още, че той живее там със съпругата си Красимира и най-малкото им дете Майра, която сега е около 15-годишна. Гълъбин работел като треньор във фитнес в крайбрежното градче Виламура, което е част от големия курортен район в южната част на страната Алгарве. Град Фаро е столицата на региона, където е съден Боевски.