Галаконцерт в Античния театър в чест на 90-я юбилей на Райна Кабаиванска

Оперната гала включва най-известните арии, съпътствали бляскавата кариера на примата

Култура
13:21 - 02 Септември 2024
1073
Галаконцерт в Античния театър в чест на 90-я юбилей на Райна Кабаиванска

90-годишнината на Райна Кабаиванска ще бъде отбелязана на 15 септември с галаконцерт под диригентството на маестро Найден Тодоров. Събитието ще се състои на сцената на Античния театър в Пловдив. Организацията ще бъде поета от Държавната опера в Пловдив, в рамките на фестивала Opera Open, съобщават от посолството на Италия.

В събитието ще вземат участие някои от най-изявените представители на школата на Кабаиванска, които са и стипендианти на нейния дарителски фонд в НБУ, и които са се изявявали в световните оперни театри. Това са Александрина Михайлова – сопрано (България), Бая Саганелидзе (мецосопрано, Грузия), Вероника Симеони (мецосопрано, Италия), Мила Михова (сопрано, България), Рейналдо Дроз (тенор, Венецуела), София Соловий (сопрано, (Украйна) и Тони Незич (бас, Хърватия).

Програмата на вечерта включва селекция от най-известните арии, съпътствали бляскавата кариера на Райна Кабаиванска.

Цикълът от събития в чест на голямата оперна актриса беше открит с Новогодишен концерт със Софийската филхармония (декември 2023 г.). Последваха четири спектакъла на операта „Аида“ в Софийската опера и балет (януари 2024 г.), два концерта в операта „Бастий“, в Париж (февруари 2024 г.) и в „Бритън тиътър“ в Лондон (май 2024 г.), както и премиера на документален филм за нейния живот и творчество.

Сред предстоящите събития са XXIV Международен майсторски клас и галаконцерт на лауреатите в Софийската опера и балет (октомври 2024 г.), както и постановка на операта „Адриана Лекуврьор“ пак в Софийската опера и балет (януари 2025 г.).