Галъп: Хората по света са станали по-тъжни, угрижени и стресирани

Афганистанците са чувствали най-много отрицателни емоции през 2021 г.

Общество
21:30 - 08 Август 2022
1754
Галъп: Хората по света са станали по-тъжни, угрижени и стресирани

През 2021 г. хората по света са станали по-тъжни, по-угрижени и по-стресирани, отколкото през предната 2020 г., а тя е била рекордна по негативни емоции (тогава започна световната COVID пандемия), сочи годишното проучване на световната асоциация Gallup в 122 страни за негативните и позитивните емоции на нациите по света.

Хората са питани дали са изпитали предния ден пет негативни емоции, а резултатът е компилиран в индекс. По-високите стойности означават повече негативни емоции. През 2021 г четирима от всеки 10 възрастни по света са казали, че са изпитвали много грижи (42%) или стрес (41%), а малко повече от трима на всеки 10 са изпитвали физическа болка (31%). 28% са били тъжни, а 23% - гневни.

Рекордно висок е процентът на стресирани хора - 2021 г. е била най-стресиращата от много години насам, коментират от Gallup.

По-малко хора, отколкото през 2020 г. са имали положителни преживявания. Седем от всеки 10 души са се чувствали добре отпочинали, усещали са наслада (70%), усмихвали са се (72%). Почти 9 от всеки 10 са усещали уважение от страна на другите (86%). 50% казват, че са научили или правили нещо интересно в деня преди да ги анкетират.

Афганистан е държавата, в която хората са чувствали най-много отрицателни емоции през 2021 г., сочи проучването - 80% загриженост, 74% стрес, а само 18% са се разсмивали или усмихвали предния ден. 

Индексът на негативните емоции е много висок и в Ливан и Ирак. Интересното е, че турците са шести в света в тази негативна класация. Най-малък е индексът за отрицателните емоции в Естония, Киргизстан, Латвия, Русия (проучването е правено преди началото на войната в Украйна) и Южна Африка.

Най-добре са се чувствали (според индекса за позитивни емоции) хората в Панама, Индонезия и Парагвай. В топ 10 на тази класация от европейските държави са само Исландия и Дания. 

Как са се чувствали българите?

Според данните 16% от българите са били гневни, 32% стресирани, 34% затънали в грижи. В позитивния спектър на индекса 62% са се чувствали добре отпочинали, 71% са се разсмивали или усмихвали предния ден, 89% са усещали уважение от околните, за 47% предния ден е бил интересен. Така измерено, излиза че българите съвсем не са най-нещастни дори в Европа. Например гневните в Северна Македония са били 26%, стресираните в Гърция 57%, угрижените в Италия 52%. Ако 71% от българите са чувствали наслада от деня, в Сърбия са били 66%, а в Испания - 59%.