Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Политика
18:45 - 10 Май 2024
1616
Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на 9 юни за Народното събрание по декларациите на респондентите е 39,4%, като 3,6% ще гласуват с "Не подкрепям никого". Това сочат данни от сондаж "Галъп интернешънъл болкан", направен за БНТ.

Сондажът обхваща 808 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю "лице в лице" с таблети между 22 април и 2 май.

Активността за европейските избори се очаква да е по-ниска - 37,5%, като от "Галъп" отбелязат, че предстои да се види до колко активността за европесйките избори ще се увеличи заради националните такива. От участниците 3,2% декларират твърдото си намерение за гласуване с "Не подкрепям никого" в изборите за български представители за Европейския парламент.

Ако изборите за Народното събрание бяха в началото на месец май, за ГЕРБ-СДС биха гласували 26,5%, за ПП-ДБ - 16,4%, ДПС - 15,4%, "Възраждане" - 15,1%, БСП - 8,4%, ИТН - 4,7%.

От агенцията посочват, че сред по-малките партии е твърде рано за замервания, но дори на този етап личи удобна стартова позиция за листата около Ваня Григорова с 2,5%, "Синя България" са на този етап с 1,5%, а ВМРО с 1,1%.

Предстои да се изяснява подредбата на другите партии, сега създаващи се или сега утвърждаващи се партии и коалиции, които засега са с по-нисък резултат под процент. Но данните позволяват на този етап да бъдат забелязани, без да се подреждат, формации като "Български възход", "Левицата", "Величие", "Зелено движение", формации като тези на Васил Божков, Радостин Василев, Иван Гешев и други.

По отношение на изборите за Европейския парламент вероятните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове, закономерно за подобна ситуация, изглеждат сходно с тези за НС, но вече се открояват и някои специфики. ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ - 17,5%, ДПС - 14,9%, "Възраждане" - 14,7%, БСП - 8,2%, ИТН - 4,5%, "Солидарна България" - с 2,2%, "Синя България" - 1,4%, ВМРО - 1,3% и други в борбата за процент към този момент.