Галъп вкара Стефан Янев в парламента. Истина ли е?

Политика
20:15 - 02 Октомври 2022
2641
Галъп вкара Стефан Янев в парламента. Истина ли е?

Докато всички социологически агенции, които днес правеха проучвания по време на изборите обявиха, че партията на ген. Стефан Янев "Български възход" остава извън новия парламент, то изчисленията на "Галъп" показват, че формацията на бившия служебен премиер влиза в Народното събрание и получава 4% - точно толкова, колкото с необходими, за да прескочи изборната бариера.

ГЕРБ печели изборите и то с голяма преднина пред "Продължаваме промяната". Това сочат първите резултати от екзитпола на агенция "Галъп" за парламентарния вот към 20 часа.

Според социолозите, разликата между партиите на Бойко Борисов и Кирил Петков е 5,7%. Екзитполът дава 24,6 % на ГЕРБ и 18,9 на сто на "Продължаваме промяната".

На трето място е ДПС която получава 14,8 процента от гласовете на избирателите.

Данните показват, че на четвърто място избирателите поставят Българската социалистическа партия, за която са гласували 10,9 на сто. След това избирателите са подредили Възраждане и Демократична България - съответно с 10,1 на сто и 7,4 процента.

Според "Галъп" партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", на този вот получава подкрепа от едва 4,6 процента. Български възход влиза с 4%. 

"Изправи се България" остава под черта с - 1.2%. ВМРО също остава под черта с 0,9%. 

35.3% е избирателната активност към 19 часа, според агенция "Галъп интернешънъл". Не подкрепям никого са заявили 3.3%.