Галерия "Оборище 5" разкрива библейския свят на Дали и Шагал

Култура
14:53 - 03 Декември 2020
7695
Галерия "Оборище 5" разкрива библейския свят на Дали и Шагал

Първа виртуална 3D изложба откри столичната галерия „Оборище 5“, като така зарадва почитателите на творчеството на двама гении в изкуството - Салвадор Дали и Марк Шагал. 

Необичайната експозиция е озаглавена „Библията през очите на Шагал и Дали” и в нея са включени 20 цветни литографии на двамата художници. Произведенията идват от известните серии на двамата майстори на четката - „Библия Сакра“ на Дали и илюстрацията на  „Библията“ на Марк Шагал. Творбите са част от колекцията на галерия „Оборище 5“, някои от които не са показвани досега в България.

Всички картини идват от известно издателство в Ню Йорк. Имат печат на гърба и се продават. Творбите притежават сертификат за автентичност и документ за собственост.

Литография от Салвадор Дали

Изложбата може да бъде разгледана безплатно онлайн на сайта на галерия „Оборище 5“ до 25 декември.

"Потопете се за няколко минути в света на изкуството и се надяваме да Ви заредим с красота и позитивизъм! Това е нашият подарък за Вас, за предстоящите коледни празници, с пожелание за здраве, топлина и уют", споделиха от галерията.

Литография на Марк Шагал

Библейската серия на Салвадор Дали съдържа 105 цветни литографии смесена техника, направени по 105 акварела, създадени в периода 1963-1964 г. Всяка серия „Библия Сакра” е съставена от 5 тома, подвързани в перфектно обработена кожена подвързия и съдържа текста на Библията плюс 105 литографии. Това е най-голямата, публикувана серия с илюстрации от Салвадор Дали. Издадена от Ридзоли едишънс – Милано, Италия. Изданието е поръчано от Джузепе Алберто – добър приятел и водещ покровител на Дали, отбелязват от галерия "Оборище 5".

Знаейки, че изработването на илюстрациите ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този начин да върне приятеля си към вярата и католическата църква. Алберто смятал, че Дали е твърде обсебен от съпругата си Гала. Илюстрациите, богати в цвят и съдържание, показват обхвата на креативността на Дали и разкриват широтата на художествените образи – от библейски до митологични.

Работите показват и спонтанността на сюрреалиста, който зареждал аркебуз – старинна пушка с капсули пълни с мастило и стрелял върху празните листа хартия. Получените мотиви били инкорпорирани в серията с илюстрации.

Илюстрациите към Библията са комбинация от няколко техники - офсетова, тонова литография и сериграфия с прилагане на лакове и металически мастила.

Изключителното майсторство и артистичност са очевидни във всяка работа от серията Библия Сакра. Уникалната комбинация на многобройни графични техники придава на илюстрациите на гения от Фигерас богатство и дълбочина, които напълно отговарят на акварелните работи.

Библейската серия от Марк Шагал включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Библейските сюжети вдъхновяват руско-френския художник от еврейски произход през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931 г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет.

През периода на 50-те и 60-те години Марк Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи. През 1960 година е създадена и една от най-емоционалните му серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина”, „Молитвата на Йов” и други.