Галин Цоков: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

Здраве
15:35 - 23 Април 2024
1489
Галин Цоков: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той.

Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. 

"В повечето училища, в които има случаи на коклюш, има карантиниране, което е вътре в самото училище. Съвсем малко са паралелките, които се обучават от разстояние в електронна среда", обясни министърът. Той добави, че засега според здравните експерти не е нужно да се въвежда носенето на маски или дистанционно обучение.


Галин Цоков обясни и защо Шумен е сред областите с най-ниски резултати от външни оценявания и зрелостни изпити:

"Както тук, така и навсякъде има много добри училища. Ние в момента сме в едно такова добро училище с високи резултати. Но има и училища, в които резултатите са изключително ниски. Цялата наша работа през тези месеци бе насочена към това как да изравним образователните резултати към по-добрите училища".

Целта на ведомството е да обърне по-специално внимание към училищата с по-ниски оценки, за да могат те да повишат своите резултати на следващото външно оценяване. Учениците разполагат с допълнителни часове, в които могат да работят по български език и математика. Следи се дали това се осигурява по национални програми.


От тази година 1400 ученици в Шумен ще бъдат на едносменен режим на учебна работа. По национални програми се отпускат около 6 млн. лв. за изграждане на спортни площадки и ремонт на физкултурни салони. Осигурени са и около 4,5 млн. лв. за ремонт и доизграждане на училищни сгради. Ако всички тези неща се случат, над 3000 ученици в Шумен ще могат да минат в едносменен режим, което също ще подобри качеството на процеса на обучение“, обясни министърът.

Галин Цоков е завършил основното си образование в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон". Там е учил и синът му. По време на посещението министърът се срещна и със свои учители, които вече са пенсионери.