Гана увеличава присъдите за гей секс

Парламентът се приближи до гласуването на законопроект, който има за цел да ограничи още повече правата на ЛГБТ хората

Новини
13:14 - 22 Февруари 2024
2424
Гана увеличава присъдите за гей секс

Парламентът на Гана се приближи до гласуването на законопроект, който има за цел да ограничи още повече правата на ЛГБТ хората, като отхвърли предложение, което предвиждаше да замени наказанието лишаване от свобода за секс между мъже да бъде заменен с наказания, които не са свързани с лишаване от свобода, като например консултации.

Коалиция от християнски, мюсюлмански и ганайски традиционни лидери подкрепиха по-строгия закон, който се ползва с подкрепата на повечето законодатели. То ще наказва насърчаването на правата на ЛГБТ общността с до 10 години затвор.

В западноафриканската страна сексът между хора от един и същи пол вече се наказва с до три години затвор, а

според законопроекта размерът на наказанието ще се увеличи на пет години.

Законопроектът, който е един от най-строгите по рода си в Африка, ще бъде прецизиран, за да бъде гласуван в парламента. Ако той бъде одобрен, за да влезе в сила, ще е необходимо съгласието на президента Нана Акуфо-Адо, който все още не е потвърдил дали ще даде своята подкрепа. Инициаторите се стремят законопроектът да бъде приет до март.

Обсъждането на предложения законопроект засили страховете в ЛГБТ общността, която вече е изправена пред злоупотреби и враждебност, казват активисти.