Ганьо се охлажда: Вентилаторите свършиха във всички големи вериги

Специалистите съветват да потърсим по-трайното решение - климатик

Икономика
20:01 - 19 Юли 2024
1877
Ганьо се охлажда: Вентилаторите свършиха във всички големи вериги

След като рекордните горещини белязаха страната ни през последните дни, потреблението на ток достигна абсолютен максимум.

Прогнозираният от Електроенергийния системен оператор пик от 5311 мегавата за тази вечер е бил достигнат още вчера по обед. Това е с 200 мегавата повече от най-високото отчетено потребление на ток у през 2021 година – от 5100 мегавата. 

В търсене на спасение от жегите – и клиенти, и търговци тръгнаха по следите на вентилаторите. „Вчера дойдох в магазина и разбрах, че няма вентилатори. Късно е да слагам климатик в средата на лятото”, сподели потребителят Даниел Иванов.

„Заради жегите всички такива уреди се изкупиха. Свършиха преди две седмици. Няма и по складовете”, коментира търговецът Надя Енева.

Рафтовете, на които обичайно са изложени вентилатори в най-топлите дни, стояли празни и в големите търговски вериги.

„Вентилаторът е бързо и лесно решение. В момента има достатъчна наличност и можем да ги предоставим до края на целия сезон”, обясни Методи Савов, ръководител на отдел „Дребна бяла техника” в голяма верига.

И въпреки по-сериозната инвестиция, експертите съветват да заложим на дълготрайно решение като закупуването на климатик. При тях търговците също отчитат скок в продажбите.