Гърбат кит се смили над двама каякари в Калифорния (Видео)

Новини
13:57 - 04 Ноември 2020
3208
Гърбат кит се смили над двама каякари в Калифорния (Видео)

Двама наблюдатели на китове се оказаха „на една ръка разстояние“ от гърбат кит, докато плаваха с каяка си край бреговете на плажа Авила, Калифорния, което вероятно никога няма да забравят, съобщава Си Ен Ен.

Джули МакСорли и Лиз Котриел гледали гърбати китове, когато един от огромните бозайници решил „да се запознае“ лично с тях. Китът изскочил от дълбините под тях и преобърнал лодката им.

"Видях голямо ято риби да изскачат от водата ", каза Максорли пред Си ИЕн Ен. "Видях как китът изплува. И си каздах: „ О, не! Прекалено е близо. "

„Всичко стана за секунди. Изведнъж се повдигнах и се оказах във водата.“

На кадри, заснети от намиращ се наблизо очевидец, случилото се изглежда така, все едно китът направо „закусва“ с каякарите и ги поглъща, само че лодката просто се преобръща.

Късметлиите успели да се измъкнат невредими.

От националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) казват, че гърбатите китове са популярни сред наблюдателите на китове, тъй като те са активни на повърхността и често скачат и пляскат във водата с гръдните си перки или опашки, с което създават незабравими мигове за наблюдаващите ги.