Гърците са отблъснали масов опит на мигранти да преминат границата при Марица

350 бежанци пробвали да пробият защитните съоръжения на граничния пункт Кастанис

Новини
12:46 - 18 Март 2020
1506
Гърците са отблъснали масов опит на мигранти да преминат границата при Марица

Гвардейците и полицията, държащи североизточната гръцка сухопътна граница с Турция, осуетиха това, което властите казват, че е организиран натиск за нарушаване на границата в ранните часове на сряда, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от Агенция "Фокус".

Според източници около 350 мигранти и бежанци са направили многобройни опити да пробият защитните съоръжения на граничния пункт Кастанис в североизточния регион на Марица между 2.30 и 4 часа сутринта, с подкрепата на служители на турските сили за сигурност от другата страна, за които се твърдим че са изстреляли сълзотворен газ срещу гръцките граничари.

Членовете на силите Frontex на Европейския съюз подпомогнаха операцията за осигуряване на гръцката граница, която е под натиск от 28 февруари, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че правителството му няма повече да пречи на бежанците и мигрантите да се опитват да стигнат до Европейския съюз.

Опитът за преминаване в сряда дойде часове, след като Ердоган и лидерите на Германия, Франция и Великобритания - Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Борис Джонсън - не успяха да постигнат споразумение за преразглеждане на миграционното споразумение от 2016 г. между ЕС и Анкара.