Гърция е преминала пика на четвъртата вълна от COVID-19

Не се очаква случаите да нарастват оттук насетне

Новини
21:49 - 03 Август 2021
5049
Гърция е преминала пика на четвъртата вълна от COVID-19

Гърция е преминала пика на четвъртата вълна от COVID-19 и се намира в плато. Не се очаква случаите да нарастват оттук насетне. Това заяви в интервю за NOVA министърът на туризма на южната ни съседка. 

Само преди две седмици новите случаи на коронавирус в страната бяха с около 2 000 по-малко на денонощие. Заради рязкото нарастване 13 острова бяха включени в „тъмночервената” зона от европейските здравни власти. Имаше временна забрана за музика в баровете, вечерен час и допълнителни полицейски екипи на място.

Туристката Ралука Етапопеско пристига на Лефкада, точно когато случаите започнали да растат.

„Била съм на почивка няколко пъти в Гърция, но не виждам кой знае каква разлика”, споделя тя.

Статистика сочи, че заразените са малко над 497 000, като от тях новозаразените за денонощие са 2154. Според министъра на туризма Харис Теохарис статистиката е подвеждаща, тъй като се взима предвид броят на местните спрямо заразените, а не броят на реално пребиваващите милиони туристи.

В Гърция е въведена система всички, които работят с хора, да се тестват задължително 2 пъти седмично и да въвеждат резултатите онлайн. Ако не го правят, следват сериозни глоби.

„Ваксинираните не се тестват. Това е деликатен натиск върху хората, за да се имунизират”, коментира Харис Теохарис, министър на туризма.

От септември имунизацията ще стане 100% задължителна за здравните работници. Бяха въведени и така наречените COVID FREE ресторанти, в които не сервират на хора без ваксина в затворени пространства. Проблем обаче се оказват баровете.

„Четвъртата вълна е вълната на младите. Повечето не са ваксинирани и пътуват много през лятото. А ако ситуацията се влоши, ще се заложат мерки като тези на Миконос, например затваряне на баровете след 01.00 ч.”, каза Теохарис.

В южната ни съседка вече ваксинират и деца над 12 години, а възрастното население, минало през имунизация е 58%, което на теория ги доближава до така желания групов имунитет.

Така туристическият сезон на този етап продължава с пълна сила. През юли на места е имало с над 100% повече туристи спрямо миналата година. И все пак броят на гостите не може да достигне данните преди пандемията.