Гърция и Турция подновяват замразените преговори

Разговорите на високо равнище са приветствани от международната общност

Свят
14:10 - 25 Януари 2021
1834
Гърция и Турция подновяват замразените преговори

След близо петгодишно прекъсване, белязано от обтегнати отношения и заплахи с оръжия, Гърция и Турция подновяват от днес политическите преговори помежду си за предотвратяване на военен конфликт в Егейско море и Източното Средиземноморие.

Разговорите на високо равнище са приветствани от международната общност с голямо облекчение след дълго напрежение, което тласна историческите съперници до ръба на война заради спор за енергийни ресурси в региона, изтъква вестник "Гардиън".

Преди висши дипломати да отлетят за Истанбул, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изрази надежда, че двете страни ще успеят да постигнат споразумение за разрешаване на най-големия конфликт помежду си - определянето на спорните морски граници.

"Разглеждаме преговорите с оптимизъм...но с нулева наивност", каза Мицотакис пред парламента, след като депутатите гласуваха за разширяване на западните териториални води на Гърция от 6 на 12 морски мили през миналата седмица след постигане на споразумение с Италия. Позицията на турските власти е сходна.

Залогът обаче остава голям. Разговорите са организирани на фона на увеличилото се взаимно недоверие, агресивна риторика и въоръжена надпревара, която принуди Гърция да предприеме мащабна програма за модернизиране на военните си способности. Докато двете страни водят преговори министърът на отбраната на Гърция дори ще се срещне с френския си колега в Атина, за да подпишат споразумение за 2,5 милиарда евро за закупуване на 19 изтребителя "Рафал" от Париж като част от модернизирането на въоръжените сили.

Припомняме, че това са 61-ите подобни преговори между Анкара и Атина от 2002 г., на които гръцки и турски дипломати разговарят при закрити врата, но и първите от 5 години насам. Те бяха блокирани през март 2016 г. заради неразбирателство, свързано с необитаем остров в Егейско море. Оттогава дипломатическите отношения са на ръба на колапса - дори комуникацията между външните министри на двете държави беше прекъсната.

През последните седмици все пак се забелязва промяна в поведението на Турция, която показа, че иска диалог. Но в петък външният министър на Турция наново предупреди, че ще избухне война, ако Гърция разшири териториалните си води в Егейско море.