Гърция и Турция възобновяват замразените преговори

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара е отправила официална покана

Свят
11:08 - 12 Януари 2021
1127
Гърция и Турция възобновяват замразените преговори

Гърция и Турция ще възобновят преговорите по-късно този месец за разрешаване на различията в проучването на енергийни ресурси и морските граници, информира "Политико".

Министерството на външните работи на Гърция обяви, че 61-ият кръг проучвателни разговори ще се проведе в Истанбул на 25 януари.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара е отправила официална покана за възобновяване на преговорите с Атина. Той потвърди, че първата среща ще се проведе този месец. Чавушоглу също покани гръцкия си колега на среща за обсъждане на различията между двете държави, като албанската столица Тирана може потенциално да организира мястото на срещата.

Гърция и Турция имат дългогодишни разногласия по редица въпроси. Между двете страни са се провели 60 кръга преговори в рамките на 14 г., които доведоха до малък напредък преди да бъдат замразени през 2016 г.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разкри на пресконференция в Лисабон, че единствено ще обсъдят морската зона в Егейско море и Източното Средиземноморие.