Гърция иска да стане енергиен доставчик на Балканите

ЕС
13:35 - 18 Януари 2024
2406
Гърция иска да стане енергиен доставчик на Балканите

Гърция иска да стана енергиен доставчик, поне за балканските страни. Това обяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис днес на Световния икономически форум в Давос, цитиран от гръцката телевизия Скай.

По време на дискусия за зеления преход в ЕС премиерът подчерта, че географската позиция на Гърция дава възможност за това чрез силни междусистемни връзки, тръбопроводи, съоръжения за съхранение и втечняване на газ.

Мицотакис отбеляза, че е възможно да се изнася природен газ и до Украйна.

По негови думи целта на страната в краткосрочен и средносрочен план е да стане износител на зелена енергия, предимно вятърна.

Той допълни, че в Гърция се наблюдава постоянен вятър и страната може да се възползва от него, но за да бъде това възможно „ще трябва да осигурим необходимите междусистемни връзки“, информира БТА.

Според него към момента средиземноморската страна е нетен вносител на енергия.

Мицотакис заяви на форума, че за прехода от въглища към природен газ държавата е изхарчила 7 млрд. евро през 2022 година за внос на синьо гориво. Обикновената необходима сума е 1 млрд. евро.

В рамките на Световния икономически форум Кириакос Мицотакис ще се срещне днес с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.