Гърция иска ЕС да наложи санкции на Турция

Ердоган заяви, че няма да отстъпи от интересите на държавата си

Политика
11:28 - 17 Юни 2019
1675
Гърция иска ЕС да наложи санкции на Турция

Гърция ще поиска Европейският съюз да наложи санкции на Турция, ако Анкара продължи сондажите за газ на запад от Кипър. Това доведе до изостряне на дългогодишно напрежение между Турция и Атина, съобщава "Ройтерс".

През май турски кораб за сондажи е закотвен на запад от Кипър. Кипър и Гърция твърдят, че корабът навлиза в изключителната икономическа зона на Кипър  - област, която Кипър може да използва за търговска експлоатация.

"Посланието, което искаме да изпратим днес е, че гръцкият народ е в безопасност, но също така, че който нарушава суверенните права на Гърция и суверенните права на Кипър, друг член на Европейския съюз, и който нарушава международното право в региона, трябва да знае, че ще има последствия", каза министър-председателят Алексис Ципрас.

В отговор към Ципрас турския президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция няма да отстъпи от интересите си в източното Средиземноморие.

"Турция е готова да даде своя отговор. Турската армия стои на стража за сигурността на сондажните кораби. И при най-малкия опит за намеса в работата им ще бъдат задействани фрегати и, при необходимост, авиацията. Дейностите по проучванията и разработката на ресурсите в морската зона няма да бъдат прекратени", категоричен бе турският държавен глава.